RUN

Met deze vier stappen motiveer je jezelf voor alles (ook voor die ene loopwedstrijd die nu onhaalbaar lijkt)

Geen zin, te koud, te nat. Altijd iets. Altijd een goede reden om het vooral niet de doen. Aangenaam, dit is Jade in een notendop als zij zichzelf nieuwe gewoontes probeert eigen te maken. Zoals bijvoorbeeld regelmatig gaan hardlopen. Toch is het haar gelukt om van zichzelf een echte loper te maken en van 0 in slechts enkele maanden tijd een wedstrijd van 10 kilometer uit te lopen. Hoe ze zich daarvoor heeft gemotiveerd? Simpel. Door deze vier stappen te doorlopen.

Ik moet misschien eerst bekennen dat ik een echte productiviteitsfreak ben. Niet dat ik bovengemiddeld productief ben, maar ik lees graag zelfhulpboeken die je al in de inleiding beloven dat je tegen het einde van het boek een totaal ander mens bent wat ineens veel meer uit het leven haalt. Een belangrijke les die steeds weer naar voren komt is weten waarom je iets wil doen.

Stap 1: Weet jouw waarom

Waarom wil je überhaupt hardlopen? Waarom is dat belangrijk voor jou? Antwoord geven op de grote waarom-vraag maakt dat je altijd glashelder voor je ziet waarom je überhaupt aan deze uitdaging bent begonnen. Ik ben zelf al heel vaak begonnen met hardlopen, maar het lukte mij nooit om vol te houden. Totdat ik dus eerst voor mijzelf op een rijtje zette waarom ik mij hier nog eens aan wilde wagen.

Het antwoord van mijn waarom zag er zo uit: 

  • Ik wil mij weer fit en gezond voelen
  • Ik wil mezelf weer eens doen verbazen over waar ik toe in staat ben
  • Dat lijf van mij mag best wat strakker 
  • Ik snak naar tijd voor mijzelf 

Ik gebruik tegenwoordig Notion als mijn digitale notitieboek. Daarin maakte ik een nieuw project genaamd Runninggoals. Maar je kan jouw lijstje ook in je bullet journal schrijven of op een los blaadje wat je op een zichtbare plek ophangt. Do whatever works for you. Zolang je zo nu en dan eens naar kijkt. Zeker op momenten waarop je motivatie ver te zoeken is. 

Stap 2: Kies een doel

Een doel geeft je focus en het geeft je iets om naar toe te werken. En dat is weer een extra stimulans om het vol te maken.  Mijn eerste loopdoel was om de 10 kilometer van Mechelen uit te lopen. Voor jou kan dat natuurlijk iets helemaal anders zijn. 

Bij het maken van een doel is het belangrijk dat ze concreet, meetbaar, haalbaar en aan tijdgebonden is. Voor mij zou een marathon uitlopen fantastisch zijn, maar als ik heel eerlijk ben gewoon niet realistisch. 5 kilometer vond ik dan weer niet uitdagend genoeg waardoor ik uitkwam uit op 10 kilometer. Niet zomaar 10 kilometer, maar de 10 kilometer van Mechelen op een zeer specifieke datum. Ik ken mezelf. Als ik mij niet zou inschrijven voor een georganiseerde race, dan zou ik het steeds weer voor mijzelf uitschuiven. 

Stap 3: Maak een systeem

Ken je deze mooie quote: Een doel zonder plan is slechts een droom. Je hebt dus een plan nodig als je jouw kansen wil vergroten om je doel daadwerkelijk te behalen. Zomaar zonder training aan de start van een 10 kilometer wedstrijd staan is vragen om blessures. Om nog maar te zwijgen over die immense teleurstelling. Maar hoe motiveer je jezelf om consequent te trainen voor je doel?

Ik vond het antwoord in het boek Atomic Habits van James Clear, een Amerikaan die zijn leven heeft gewijd aan het begrijpen hoe gewoontes zich vormen en hoe we ze volhouden. Hij zegt dat je een stukje van je identiteit moet veranderen.

‘Je doel moet niet zijn om een boek uit te lezen, maar om een lezer te worden.’ 

Of in mijn geval was mijn doel om de 10 kilometer van Mechelen uit te lopen heel nobel, maar wat ik eigenlijk moet willen is om een loper te zijn. Als ik ervan overtuigd ben dat hardlopen deel uitmaakt van het type persoon dat ik ben, hoef ik mezelf niet zo hard te overtuigen om daadwerkelijk te hardlopen. 

Maar hoe dan?

Ik hoor je denken: interessant, maar hoe doe je dat dan? Ik dacht hetzelfde en James Clear zei me (via zijn boek) het volgende: ‘De meest praktische manier om te veranderen wie je bent is om te veranderen wat je doet. Elke keer als je een bladzijde van een boek leest, ben je een lezer. Je moet voor jezelf beslissen wat voor type persoon je wil zijn en het jezelf bewijzen met kleine wins. 

Die kleine wins waren in mijn geval naar buiten gaan voor kleine loopjes. Soms voor 1.5 kilometer of soms zelfs voor 10 minuten. Zolang ik maar naar buiten ging voor een loopje. Elke keer als ik dat deed, bewees ik weer aan mijzelf dat ik een hardloper ben. En hardlopers gaan hardlopen. Ook als ze geen zin hebben. 

Stap 4: vind een loopbuddy

Laten we eerlijk zijn. Soms heb je gewoon een harde, liefdevolle schop onder je kont nodig. Soms kan je alles scherp voor ogen zien met een doel en een plan, maar nog steeds geen zin hebben. Dan komt een loopbuddy al dan niet virtueel goed van pas.

Voor mij was dat Lobke die mij dikwijls vroeg hoe het met mijn voortgang was. Dat heeft mij enorm getriggerd om te blijven hardlopen. Want ik wilde echt niet aan Lobke laten weten dat we toch niet samen aan de start van de 10 kilometer konden staan omdat ik geen motivatie had om ervoor te trainen. Hoe gênant zou dat zijn.

Soms lukt het niet en dat is best ok

Maar zelfs als je al deze vier stappen met succes doorlopen hebt, is er soms geen motivatie. En dat is ok. De boog kan niet altijd hooggespannen zijn. Iedereen heeft wel eens een baaldag.

Ik denk dat het vooral belangrijk is om mild te blijven naar jezelf.

En om vooral niet gefrustreerd te zijn om iets wat je niet deed. Veel liever kijk je vooruit en steek je energie in de vraag hoe het de volgende keer wel lukt.

Dit is slechts een manier om jezelf te motiveren. Ik ben heel erg benieuwd hoe jij dat doet. Laat je  het hieronder in de reactie weten?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.