FUN

Zo begin je een bullet journal (en hoe dit kan helpen bij je looptrainingen)

Een aantal jaren geleden werd de bullet journal Lobkes beste vriend: ‘Ik wilde altijd alles tegelijk doen, maar had het gevoel dat ik nooit iets gedaan kreeg. Tientallen notitieboekjes slingerden rond in huis: eentje voor mijn werk, eentje voor mijn creatieve ideetjes, eentje voor mijn weekmenu’s, eentje voor allerlei … Zoveel leuke ideeën, zoveel plannen. Tot ik de bullet journal ontdekte!’ Hebben jullie hetzelfde gevoel als ik? Dan heb ik dé oplossing voor jullie: start a bullet journal, liefst vandaag nog!

Wat heb je nodig?
Het enige wat je nodig hebt, is een notitieboekje en een pen (of pennen in verschillende kleurtjes).
Je kan eigenlijk elk notitieboekje gebruiken, maar zoek vooral een boekje waar je blij van wordt. Iets duurder in aankoop, maar heel erg handig is een Moleskine of een Leuchtturm1917 Moleskine.

Zo ga je te werk

Wat is het?
De bullet journal is een manier om alles wat je opschrijft kwijt te kunnen in een boekje. Al je to-dolijstjes, inspiratielijsten, afspraken, alles kan in één boek. Netjes en georganiseerd, je kan alles makkelijk terugvinden. Het nieuwe jaar is bovendien de perfecte timing om voorgoed komaf te maken met de chaos in je hoofd en te starten met je eigen bullet journal aka je creatieve bijbel.

Bron: memegenerator

Klaar, start?
Voor je enthousiast begint te pennen in je gloednieuwe notitieboekje, moet je rekening houden met een aantal regels. Zo zorg je er best voor dat je op de eerste pagina begint met een indexpagina. Hoe langer je je bullet journal gebruikt, hoe meer informatie je terugvindt in je inhoudstafel.

Nummer de pagina’s zoals in een boek en telkens wanneer je een nieuwe maand, een nieuw hoofdstuk, een nieuwe lijst of een nieuwe verzameling bent gestart, noteer je de titel in de index. Ook een legende is onmisbaar in je bullet journal. Per activiteit of taak creëer je een ander icoontje zodat je een mooi overzicht krijgt. In je maandlog maak je een globaal overzicht van je maandelijkse activiteiten en in de dagplanner licht je elke dag apart uit zodat je per dag je to do’s kan noteren.

Dan maak je een overzicht van de betreffende maand. Je schrijft de nummers van de maand en de eerste letter van de dag neer. Zo heb je een overzicht van de maand: hier kan je belangrijke gebeurtenissen in je planning noteren! Rechts daarvan maak je een lijst met taken waarvan je op voorhand weet dat je ze die maand moet gaan uitvoeren. Die eerste keer zal hij nog een beetje leeg zijn misschien, maar dit is de pagina waar uiteindelijk ook de dingen van de vorige maand naar verhuizen wanneer je ze niet hebt afgestreept.
Nu is de basis klaar. Je kan nu beginnen met je dagelijkse lijstjes! Alles wat je normaal in losse boekjes of op losse briefjes zou schrijven, schrijf je vanaf nu in je bullet journal.

Wat mag er allemaal in je bullet journal?
Het allerleukste is om lijstjes bij te houden van alles wat je maar wil noteren. Wij geven een overzicht van de lijstjes die passen in je bullet journal, maar eigenlijk ben je daar zo vrij als een vogel in!
° looptrainingen en loopschema’s
° jaardoelen
° maanddoelen
° dingen die je niet mag vergeten
° ideetjes voor verjaardagen, geboortes, trouwfeesten
° bucketlist
° projecten die je nog wilt maken
° lessen die je nog wilt volgen
° boeken die je wilt lezen
° films of series die je wilt bekijken
° plaatsen die je nog wilt bezoeken
° spaardoelen
° belangrijke contactgegevens
° vul het lijstje zelf aan…

Ga er creatief mee aan de slag
Een bullet journal hoeft niet saai te zijn! Het leuke aan een bullet journal is dat je je boekje naar eigen wens kan aanpassen en invullen en er creatief mee aan de slag kan gaan met washitape, kleurtjes of stofjes. Je kan er echt alle kanten mee uit. Wie graag aan handlettering doet, kan zich helemaal laten gaan in een bullet journal. Sommige gebruikers houden ervan om het clean en minimalistisch te houden, anderen vinden het geweldig om hun bullet journal te versieren met stickers, washitape, leuke bladwijzers, handlettering of kalligrafie, tekeningen, leuke foto’s … Je kan het zo gek niet bedenken. Hoe creatiever jij ermee omspringt, hoe persoonlijker je boekje wordt.
Ga zeker op Pinterest hier eens kijken waar je massa’s Bujo Inspiratie krijgt.

Tips om het vol te houden
Heb je er even geen zin in? Dat is helemaal niet erg. Neem je journal binnen een maand nog eens vast, wedden dat jullie snel weer beste vriendjes worden? Door ervoor te zorgen dat je je bullet journal op een goed zichtbare plaats legt en niet laat rondslingeren tussen alle andere spullen of opbergt in een kast, ga je hem sneller gebruiken. Maak er een goede gewoonte van om hem overal mee naartoe te nemen. Heb je een vrij moment of moet je ergens wachten? Tijd om je bullet journal te overlopen of verder aan te vullen.

Hoe een bullet journal je kan helpen bij je looptrainingen
Maak wekelijks een momentje vrij om je loopschema te overlopen en je trainingsmomenten in te plannen. Zet ze eerst in je weekschema en teken er een gouden diamantje bij. Deze looptrainingen zijn jouw me-time en dus heilig! Door ze in te plannen en er een goede gewoonte van te maken, gaat het lopen ondertussen bijna vanzelf. Het enige wat je nog moet doen zijn je loopschoenen aantrekken en vertrekken. Allé hup, je moest al weg zijn! Het is jouw moment om eventjes alles te vergeten en je hoofdje leeg te maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.